<       TSL 70 – REDACTIONEEL       >




tslvk70

De recente protesten van studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam tegen de huidige bestuursstructuur, waarbij alles van bovenaf wordt bepaald, de geldstromen ondoorzichtig zijn en kleine, in Nederland unieke opleidingen als Tsjechisch en Pools moeten verdwijnen omdat ze niet ‘rendabel’ zijn, heeft de redactie ertoe aangezet met een protestnummer te komen. Het protestnummer van TSL gaat natuurlijk niet over de perikelen aan de Amsterdamse universiteit, maar wel over de golven van protest die een kwart eeuw geleden hebben geleid tot de val van de muur en de bevrijding van de Oost- en Midden- Europese landen van het juk van de Sovjetideologie.

In een inleidend artikel wordt een overzicht gegeven van de verschillende protestbewegingen in de Oost-Europese landen. De bekendste daarvan is wellicht het na de onderdrukking van de Praagse lente in 1976 opgerichte Charta 77, met als exponent de toneelschrijver en latere president Václav Havel. We publiceren van hem de fraaie eenakter Protest.

In de Sovjet-Unie was er in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw een door de autoriteiten hardnekkig vervolgde dissidentenbeweging, waardoor velen in een strafkamp belandden of, zoals de latere Nobelprijswinnaars Aleksander Solzjenitsyn en Joseph Brodsky, het land werden uitgezet. Van een rechtszaak tegen Brodsky, die in 1964 werd veroordeeld wegens ‘parasitisme’ is door een journaliste in het geheim een verslag gemaakt. Een belangrijk verweer tegen de ideologische druk was de ‘protestsong’. De beroemde Russische barden Vladimir Vysotski, Boelat Okoedzjava en Aleksander Galitsj hebben veel bijgedragen aan de zachte dood van het communisme. Ook nu, nu Rusland weer geleidelijk aan het terugkeren is naar een totalitaire maatschappij, is er protest. Dat manifesteert zich voornamelijk in de nieuwe sociale media op het internet: de blogs, tweets en facebook berichten.

Zijdelings rakend aan het protestthema: de voorpublicatie van een stuk uit de roman Een dag van de opritsjnik van Vladimir Sorokin en een keuze uit de gedichten van de in 1973 (gedwongen) geëmigreerde dichter Vitali Amoerski.

 

Juni 2015



<       TSL 70       >