Carla de RuyterLib.Ru: Biblioteka Maksima Mosjkova, een Russische digitale bibliotheek
Op zoek naar Russische literatuur in het Russisch? Een verhaal van Aleksander Ilitsjevski of Michail Veller? Demon van Lermontov of De Speler van Dostojevski? Ze zijn te vinden in Lib.Ru: Библиотека Максима Мошкова http://www.lib.ru, een van de bekendste Russischtalige, gratis online bibliotheken op Runet. De site werd in 1994 opgezet door Maksim Mosjkov, een informaticus die werkzaam is bij de Russische Academie van Wetenschappen.

Veel plaats is ingeruimd voor Russische literaire teksten vanaf de Middeleeuwen tot heden en voor Russische vertalingen van onder meer Engelse, Amerikaanse, Duitse, Franse en Italiaanse literatuur. De bibliotheek wordt dagelijks uitgebreid met digitale teksten die internetgebruikers aanleveren. Dit principe is mede verantwoordelijk voor het diverse aanbod. Een greep uit de keuzemogelijkheden op de homepage: Russisch hedendaags proza, Russische en buitenlandse poëzie, memoires uit de Tsjetsjeense oorlog, alpinisme en bergtoerisme, oude Europese letterkunde, Chinese poëzie, kinderliteratuur, religie, esoterisme en geschiedenis. Naast Generation ‘П’ van Viktor Pelevin vindt men er Мой отец – Лаврентий Берия (Mijn vader – Lavrentij Beria) van Sergo Beria, vertalingen van Bohumil Hrabal, Joseph Conrad en Franz Kafka, en een Russische versie van Sydpolen van Roald Amundsen. De Nederlandse literatuur is vertegenwoordigd met werken van Joost van den Vondel, een behoorlijke selectie van Multatuli, iets van Carmiggelt én Gerrit de Veers verslag uit 1597 van de reis van Willem Barentsz.

Ruimte is er ook voor populaire genres als sciencefiction, fantastische literatuur en detectives, en voor muziek. De aandacht voor het laatste gebied is niet beperkt tot teksten van singer-songwriters en Russische rock. Met Музыкальный хостинг (Muziekhosting) fungeert de Biblioteka Maksima Mosjkova ook als host voor mp3-bestanden.

Een platform om zelf te publiceren wordt geboden met Журнал „Самиздат“ (Tijdschrift Samizdat) waarin literaire teksten worden geplaatst na goedkeuring van een moderator.

Заграница (In het buitenland) is bestemd voor reisverhalen en informatie over het leven in het buitenland.

Bij de rijke inhoud van de site zou een mooie, overzichtelijke homepage passen en handige zoekfaciliteiten. Maar webmaster Maksim Mosjkov heeft naar eigen zeggen geen gevoel voor design met als gevolg een startpagina met een uiterst simpele lay-out en rubrieken die enigszins willekeurig lijken te zijn gekozen. Zoeken en vinden vereisen enig doorzettingsvermogen en geduld.

Over de achtergrond van Biblioteka Maksima Mosjkova is op de site niet veel te vinden. De bibliotheek bestaat volgens de ondertitel met steun van het Federaal Agentschap voor Pers en Communicatie zonder dat wordt vermeld wat deze steun precies inhoudt. Geheel onomstreden is de bibliotheek niet. Volgens de Russische Wikipedia heeft zij een aantal malen te maken gehad met copyright claims.
<   

TSL 65