<       TSL 66 – REDACTIONEEL       >


66

We sluiten 2013 af met een sprookjesnummer. De aandacht valt daarbij niet in de eerste plaats op de volkssprookjes, maar op wat wel genoemd wordt ‘literaire’ sprookjes (alsof volkssprookjes niet literair zouden zijn), sprookjes die bedacht zijn door bekende dan wel minder bekende auteurs en niet, zoals dat vaak met sprookjes het geval is geweest, zijn verzameld.

Ook sprookjesverzamelaars kunnen trouwens bekend en zelfs beroemd worden. De Russische sprookjes van Afanasjev bijvoorbeeld zijn in heel wat uitvoeringen, vertalingen en bewerkingen bij ons verschenen. Veel schrijvers hebben sprookjes geschreven. Van de felle, vaak bittere satiricus Michail Saltykov-Sjtsjedrin zou je dat misschien niet verwachten, maar zijn sprookjes, waarvan de meeste tegen het einde van zijn leven tot stand zijn gekomen, vormen een belangrijk onderdeel van zijn oeuvre. Ze zijn zachter, humaner dan zijn meeste andere werk. Ook Vladimir Odojevski, van wie twee jaar geleden het sciencefiction verhaal Het jaar 4338 is verschenen, is een bekende sprookjesschrijver. De meeste van zijn sprookjes schreef hij voor volwassenen, sommige voor kinderen. Tevens hebben we twee sprookjes van Jevgeni Zamjatin en een van Pavel Bazjov opgenomen.

Ook uit de Tsjechische literatuur komen sprookjes van bekende auteurs: Karel Jaromír Erben en Jiří Wolker. Polen is vertegenwoordigd door Zbigniew Herbert en met enkele legende-achtige verhalen. Los van de sprookjes publiceren we ook het resultaat van een door de Poolse ambassade uitgeschreven vertaalwedstrijd. Het betreft een fragment uit een roman van Józef Hen over zijn jeugd vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog. De winnende vertaling is opgenomen in dit nummer; ze wordt voorafgegaan door een interview met de inmiddels negentigjarige auteur.

Het gedicht ‘Phaedra’ (1923) van Marina Tsvetajeva moet gelezen worden in het verlengde van haar toneelstuk Phaedra, waarvan in 2011 een vertaling is gepubliceerd in de reeks Slavische Cahiers.

 

December 2013<       TSL 66       >