<       TSL 91 – REDACTIONEEL       >In augustus 2020 protesteerde het Wit-Russische volk massaal tegen de overduidelijk vervalste uitslag van de presidentsverkiezing, waarbij Loekasjenko opnieuw met een overweldigend meerderheid van stemmen verkozen zou zijn. Het protest werd buitengewoon hardhandig de kop ingedrukt, zodat het naar meer vrijheid snakkende volk voorlopig weer zal moeten leven onder een dictatoriaal bewind. We publiceren enkele reacties van dichters op de gebeurtenissen in Wit-Rusland in de zomer van 2020.

Zoals meestal bevat ook dit nummer veel bijdragen over de Russische literatuur. Van de frequent in het Nederlands vertaalde roman van Dostojevski Misdaad en straf (vroeger Schuld en boete) worden de drie meest recente vertalingen met elkaar vergeleken en op hun merites beoordeeld. De schrijver en kunstenaar Vsevolod Petrov was een goede vriend van Daniil Charms gedurende de laatste jaren van diens leven en schetst een boeiend beeld van hem. Charms was bepaald geen steunpilaar van het toenmalige Sovjetbewind. Hetzelfde kan gezegd worden van Kirill Medvedev ten aanzien van de dictatuur van Poetin. Het recente, in Rusland succesvolle toneelstuk van Dmitri Danilov Een man uit Podolsk sluit direct aan bij Charms’ absurdisme. In de rubriek Recensies en signalementen is er een bespreking van de nieuwe, inmiddels zesde(!) vertaling in het Nederlands van Poesjkins beroemde roman in verzen Jevgeni Onegin.

De Aleida Schotprijs voor vertalingen uit de Slavische literaturen is dit jaar gewonnen door Charlotte Pothuizen, vertaalster uit het Pools. Haar collega Karol Lesman, eerdere winnaar van de prijs en bovendien van de Nijhoffprijs heeft een interview met haar.

De oorlog in Oekraïne heeft de belangstelling voor de literatuur van dit land sterk doen toenemen. Tot nu toe verscheen er in TSL heel weinig van de literatuur van dit na Rusland grootste land van Europa. In dit nummer introduceren we Haska Sjijan, een jonge dichteres en romanschrijver.

 

(Op de voorkant van het omslag staat een foto van Dogs of Europe, een Belarussisch theater in ballingschap, een foto van Linda Nylind).

December 2022<       TSL 91       >