<       TSL 75 – REDACTIONEEL       >
75

Het is bepaald geen geheim dat de Slavische volken flinke innemers zijn. Voor de Russen en Polen is de wodka, voor de Tsjechen het bier (pils naar hun stad Pilsen of, in het Tsjechisch, Plzeň) de nationale drank. De Zuidslaven doen het wat rustiger aan – dankzij het warmere weer is het alcoholgebruik in zuidelijke landen wat minder uitbundig – maar de rakija en slivovitsj zijn ook niet te onderschatten (en zeker ook niet te versmaden).

Wat hun drankgebruik betreft zijn de Russen het beruchtst. Het schijnt dat na de olie- en gasbaten de accijnzen op de wodka de grootste inkomstenbron van de staat zijn. Terwijl olie en gas voor het grootste deel naar het buitenland gaan is de wodkaproductie voornamelijk bestemd voor de binnenlandse consumptie. Een maaltijd, feestje of gewoon het dagelijks leven in Rusland is ondenkbaar zonder wodka, zoals bekend het verkleinwoord (troetelnaampje) voor woda, water. Het watertje stroomt net zo hard als het water, en als de Russen over ‘nog een woditsjka?’ (een heel klein watertje) beginnen moet je helemaal oppassen. Maar ja, de winter duurt bij hen ook een half jaar.

De Polen blijven nauwelijks achter bij de Russen. We beginnen met een doorwrocht stuk over de alcohol van de schrijver, schilder en filosoof Stanisław Ignacy Witkiewicz en publiceren drie drankteksten van Poolse auteurs. Een daarvan speelt zich af in Rusland, een andere is, nogal uniek in de wereld van de alcoholici, afkomstig van een ex-drankverslaafde schrijfster. De drank brengt meer ellende dan vreugde met zich mee. Dat blijkt ook uit het (Kerst)verhaal van de jonge Russische schrijfster Natalja Kloetsjarjova. Edwin van Trommelen, die met zijn boek Davaj een hele studie heeft geschreven over de Russen en de alcohol, belicht daar nog enkele facetten van. Ook de Slowaakse literatuur is vertegenwoordigd en natuurlijk de Tsjechische, in de persoon van Hrabal, voor wie het bier volgens zijn vaste vertaler Kees Mercks een ‘levenselixer’ was.

We besluiten het nummer met een lang, niet-alcoholisch gedicht, en met recensies die weer een andere vorm van verslaving laten zien.

 

December 2016<       TSL 75       >