<       TSL 93 – REDACTIONEEL       >We beginnen dit nummer met een ‘In memoriam’ voor de Oekraïense dichteres en romanschrijfster Viktoria Amelina, die op 1 juli van dit jaar omkwam bij een Russische raketaanval op Kramatorsk. Haar werk stond in het teken van de strijd tegen de Russische agressor. Datzelfde kan worden gezegd van haar landgenoot Andri Loebka, die zich bovendien inzet voor vrijwilligersdiensten ten behoeve van het Oekraïense leger.

Als slachtoffers van een eerdere oorlog in Oost-Europa kunnen Dubravka Ugrešić en Semezdin Mehmedinović worden gezien. Beiden raakten ontheemd door de oorlog in Joegoslavië, waardoor Ugrešić uiteindelijk in Nederland terechtkwam, Mehmedinović in de Verenigde Staten. Van Ugrešić is veel in het Nederlands vertaald. Haar vertaler haalt herinneringen aan haar op en bespreekt haar werk.

Na de haar in 2019 toegekende Nobelprijs heeft Olga Tokarczuk nu een nieuwe roman gepubliceerd, Empusion. De vertaling zal binnenkort verschijnen; we geven er alvast een voorproefje van. Dat doen we ook van het werk van de vooralsnog in ons taalgebied onbekende Zyta Rudzka (1964). Van Julia Fiedorczuk (1975) is wel eerder iets in een Nederlandse vertaling verschenen, maar er ligt nog veel van haar te wachten.

Weinig Russische literatuur in dit nummer: een stuk over de vroege receptie van Tolstoj bij ons, twee verhalen van Lidia Zinovjeva-Annibal, in haar tweede huwelijk getrouwd met de symbolistische dichter Vjatsjeslav Ivanov, en een reactie van Yolanda Bloemen die van mening is dat de existentiële dreiging die zo eigen is aan veel Russische literatuur (Stalin- en Poetinterreur) wel te vergelijken valt met die in Nederland. In de rubriek Recensies en signalementen aandacht voor een nieuw Russisch literair emigrantentijdschrift.

Oktober 2023

Deze foto werd genomen tijdens het READ MY World
Festival
in 2016. Linksonder op de foto zijn Julia Fiedorczuk,
Viktoria Amelina en Olga Tokarczuk. Boven Viktoria Amelina
zit redacteur Eric Metz
<       TSL 93       >